Panier

Dompelton > onderhoud en gebruik

Voorkom schimmels

Het hout kan enkel door hout schimmels worden aangetast bij een zeer specifieke vochtigheidsgraad. De ideale leefomstandigheden voor deze schimmels zijn vaak bij toenemende wateroverlast, vooral bij bodemcontact. Je moet er daarom voor zorgen dat het bad steeds 'droge voeten' heeft. Plaats het dompelvat bijvoorbeeld niet rechtstreeks op het gras, maar wel op een stenen ondergrond.

Overwinteren

Voor de winter moet je het vast (en eventuele leidingen e.d.) leegmaken om schade bij langdurige vorst te voorkomen. Het water of ijs zet uit wanneer het bevriest, en bouwt daarbij een aanzienlijke druk op.

Nazicht stalen hoepels

Vaten die buiten staan, staan van nature bloot aan meer klimaatschommelingen dan bijvoorbeeld een kuip die binnen staat. Daarom is het bijzonder belangrijk de 'onderhoudsvoorschriften voor kuipen van massief hout met hygiënische afdichting' in acht te nemen.

De spanning van de stalen hoepels moet eveneens vaker worden gecontroleerd. Tijdens droge perioden, wanneer het vat niet vol is, kan het nodig zijn de singels opnieuw wat aan te spannen.

Vooral in de wintermaanden is het houtvocht gehalte meestal lager en kunnen de scheuren loskomen. Als het hout niet meer voldoende wordt beschermd door een intacte en goed onderhouden weerbestendige coating aan de bovenzijde wordt het van nature blootgesteld aan nog grotere schommelingen in de luchtvochtigheid. Dit verhoogt aanzienlijk het risico dat het vat lekt door wisseling van zwelling en krimpen.

Het is van groot belang dat de stalen hoepels te allen tijde met voldoende spanning strak tegen de kuipwand staan.

Dompelton ovaal IMG 0430

Weersbeschermende coating onderhouden

Onbehandeld hout zal na verloop van tijd grijs worden en barsten bij continue blootstelling aan UV-stralen en regen.

Een normale transparante vernis is UV doorlatend, kan het hout niet beschermen tegen vergrijzing en schilfert geleidelijk af.
Een transparante oppervlaktebehandeling aan de buitenkant van het vat moet door een deksel tegen UV stralen worden beschermd.

De bovenkant van uw kuip moet worden beschermd tegen zowel UV stralen als houtvochtigheidsschommelingen door een gepigmenteerde weerbestendige beits. Deze beits moet regelmatig worden ververst, afhankelijk van de intensiteit van de verwering. In principe kan je hiervoor elke verduurzaamde weerbestendige beits gebruiken.

Om de bescherming tegen vochtschommeling te verhogen zonder dat de kleur nog donkerder wordt, adviseren we transparante UV-werende lagen als afwerklaag en bij regelmatige behandeling.

Tip: geef jouw dompelton een laagje blanke lak onmiddellijk na plaatsing, zo verhoog je de bescherming tegen weersinvloeden en verleng je de intervallen tussen regelmatig behandelen.

Algemene regel: bescherm jouw dompelton zo veel mogelijk tegen weersinvloeden

Ce site Web utilise des cookies pour vous garantir la meilleure expérience de navigation sur notre site Web. Meer info