Panier

zwemspa > Hoe werkt een zwemspa nu precies?

De werking van een zwemspa.

Een zwemspa kan je in feite vergelijken met een zeer grote jacuzzi, ze worden ook wel zwemjacuzzi genoemd. Je hebt de kuip die gevuld wordt met water. In deze kuip bevinden zich jets, net zoals in een jacuzzi of spa. Waarin verschilt een zwemspa dan van een jacuzzi? Er is één zeer grote, krachtige jet. Deze is gepositioneerd in het midden van de korte zijde van de zwemspa, onder het wateroppervlak ter hoogte van je borst.

Activeer je deze jet via het bedieningspaneel van de zwemspa, dan wordt er volop water uit de jet in de kuip gespoten. Zo ontstaat er een tegenstroom. Waar komt dit water dan vandaan, vraag je? Het wordt simpelweg, net zoals bij een jacuzzi, uit de kuip aangezogen en gaat vervolgens via de leidingen naar de grote tegenstroom jet, waarna het opnieuw in de kuip terecht komt.

Het is de bedoeling dat je je anderhalve meter tegenover deze jet positioneert. De tegenstroom zorgt voor weerstand waartegen je kan zwemmen. Je zwemt dus (schoolslag, crawl of elke slag die je maar wil), maar je gaat niet vooruit doordat de jet je tegenhoudt. Je zwemt als het ware ter plaatse. Je verbruikt energie en zet kracht, maar de tegenstroom verhindert je om tegen de kuiprand aan te zwemmen. Op deze manier kan je in feite “eindeloos” blijven doorzwemmen. Je zal nooit de kuiprand raken.

Zwemspa versus zwembad.

Zwom je al ooit baantjes in een zwembad? Dan zal je, afhankelijk van de lengte van het zwembad, elke x slagen, de rand aantikken en keren. Dit “tik- en keermoment” heb je in een zwemspa niet. Omdat je “ter plaatste” zwemt, ga je niet vooruit en hoef je dus ook niet om te keren. Je kan zo je volledige focus behouden tijdens je zwemtraining en geconcentreerd werken aan je zwemtechniek.

Een ander punt waarin een zwemspa verschilt van een zwembad is de mogelijkheid om je zwemtrainingen te variëren. In een zwembad is de weerstand die je ervaart bij het zwemmen altijd hetzelfde, namelijk de weerstand van het zwembadwater. In de meeste zwemspa’s kan je de tegenstroom jet instellen. In de meest geavanceerd zwemspa’s gaat dit zover dat je via een app op je tablet (Bluetooth verbonden met de zwemspa) je snelheid van zwemmen kan instellen. Deze snelheid is uitgedrukt is het aantal seconden per 100m. De tegenstroom jet of tegenstoommachine (in het geval van Endless Pools) zal vervolgens net zoveel waterweerstand creëren als je zou ervaren als je aan de gekozen snelheid zou zwemmen.

In het merendeel van de zwemspa’s kan je echter kiezen uit verschillende standen (meestal 3 tot 5). Een lage stand betekent weinig weerstand van de tegenstroom jet. Er komt dus relatief weinig water uit de jet opening en je zal je minimaal moeten inspannen om ter plekke te blijven zwemmen. Bij een hoge stand zal de weerstand echter opgedreven worden en zal je serieus mogen doorzwemmen om niet achteraan de zwemspa te belanden.

Swimspa

Ce site Web utilise des cookies pour vous garantir la meilleure expérience de navigation sur notre site Web. Meer info