Winkelmandje

Sauna > Geen sauna zonder afkoeling!

In de sauna, waar je lichaam aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, is goed afkoelen heel belangrijk. Maar hoe en wanneer doe je dat? Wandel je even rustig buiten rond of duik je meteen het koude dompelbad in? Waarom is het zo belangrijk om af te koelen na elke saunasessie?

1. Waarom? Heel eenvoudig, je stopt met zweten.

Koel je jouw lichaam niet af na het bezoeken van de sauna, dan heb je kans op 'nazweten'. Tijdens het saunaritueel gaan de poriën van onze huid wijd openstaan, waardoor we zweten. Alleen op die manier kunnen immers afvalstoffen worden afgevoerd.

Die poriën moeten zich nadien opnieuw sluiten, anders ben je vatbaarder voor bacteriën. Door af te koelen brengen we dus ons lichaam terug op zijn normale temperatuur en zullen de poriën zich opnieuw sluiten en jouw lichaam beschermen.

2. Je traint jouw bloedvaten.

Door het contrast van de hoge en lage temperaturen gaan we onze bloedvaten trainen. Ze openen en sluiten zich afwisselend. Hierdoor verbetert onze bloedsomloop. En een betere bloedsomloop heeft alleen maar gunstige effecten: een betere doorbloeding in de organen en spieren, meer energie, ...

3. Het voorkomt kans op hoofdpijn

Vaak krijgen mensen na een saunabezoek behoorlijk hoofdpijn en dat is erg vervelend en al helemaal niet de bedoeling. Je neemt immers een sauna om even helemaal jouw hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Wie niet goed koelt, vraagt om hoofdpijn! De haarvaatjes blijven openstaan, wat hetzelfde effect heeft als bij migraine. De hoofdpijn kan kort na de saunasessie opkomen, maar eveneens pas de volgende dag.

Soms last van hoofdpijn tijdens of na het nemen van een sauna? Lees in dit artikel er meer over.

cartoon afkoeling

#sauna #ritueel #afkoeling #hoofdpijn #stortemmer #bloedsomloop #doorbloeding #nazweten

Laat hier jouw bericht na

Laat bericht na

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info