Winkelmandje

Vaak gestelde vragen en meere info over een zonnebank

UV en uw gezondheid. Overmatige blootstelling aan UV-straling is niet goed voor de huid. Bewust zonnen verkleint het risico op huid-en oogaandoeningen. De gevoeligheid voor deze straling verschilt per persoon en is ondermeer afhankelijk van het huidtype. Over het algemeen geld, dat het risico op aandoeningen toeneemt als de huid meer aan UV-straling wordt blootgesteld.

Zonnen op de zonnebank. Nadat u uw huidtype heeft bepaald met behulp van de huidtypetabel, vindt u in de handleiding van de zonnebank de bruiningstijden. In dit boekje staat ook vermeld hoe, wanneer en in welke mate u de tijden kunt opvoeren om de door u gewenste tint te bereiken.

Biedt een bruiningskuur bescherming tegen zonnebaden in de natuurlijke zon?

Ja, een door de zonnebank gebruinde huid biedt enige bescherming tegen de natuurlijke zon. De UV-B stralen van de zonnebank zorgen namelijk voor een verdikking van de huid, een beschermingsmechanisme tegen zonnebrand.

Mag men bij zwangerschap gebruik maken van een bruiningstoestel?

UV-stralen van de zonnebank zijn niet gevaarlijk voor de ongeboren baby. Sommige zwangere vrouwen reageren echter anders op UV-licht dan normaal. Wees daarom voorzichtig met het zonnebaden tijdens de zwangerschap en gebruik de zonnebank niet bij overmatige gevoeligheid. Raadpleeg steeds uw arts.

Wat is het verschil tussen een roze en een blauwe UV-lamp?

De kleur van het licht van een UV-lamp heeft geen invloed op de werking ervan. De kleur kan per merk verschillen.

Dien je op de zonnebank anti-zonnebrandmiddelen te gebruiken?

Zonnebrandmiddelen dienen op de zonnebank niet gebruikt te worden. Het is wel verstandig de huid na het bruinen te verzorgen met een vochtinbrengende lotion.

Klopt het dat medicijngebruik de UV-gevoeligheid verhoogt?

Sommige medicijnen verhogen als bijwerking inderdaad de UV-gevoeligheid van de huid. Raadpleeg daarom bij medicijngebruik altijd de bijsluiter en neem bij twijfel contact op met uw apotheek of arts.

Hoe krijgt mijn huid een bruine teint?

Tijdens het zonnen worden je huidcellen aangespoord om pigment te produceren. Dit gebeurt om het weefsel dat direct onder de huid ligt te beschermen tegen de effecten van UV-straling. Pigmentcellen maken het kleurende melanine aan: een stof die de huidcellen beschermt tegen verbranding. Het bovenste laagje van de huid wordt dikker en kleurt bruin. Hoe sterker de huid van nature is gepigmenteerd, hoe beter deze bestand is tegen de werking van ultraviolet licht. Jouw huidtype, de mate waarin je huid reeds pigment heeft opgebouwd en hoelang de huid aan het UV-licht heeft kunnen wennen, bepalen hoe lang je van de zon kunt genieten zonder te verbranden.

Waar moet ik aan denken voordat ik onder de zonnebank ga?

In de gebruiksaanwijzing van je apparaat vind je een huidtypetabel. Bepaal aan de hand van deze tabel welke huidtype je hebt en houdt de bijbehorende sessietijd aan.

Verwijder sieraden, cosmetica en parfum. In sommige medicijnen en schoonheidsproducten komen stoffen voor die in combinatie met zonnebaden, ongewenste reacties kunnen oproepen. Ook andere stoffen hebben soms een soortgelijk effect. In de gebruiksaanwijzing van je apparaat tref je een opsomming aan van een aantal stoffen die kunnen reageren met UV-stralen. Raadpleeg eerst deze lijst alvorens je gaat zonnen.

Moet ik mijn zonnesessies opbouwen?

Zowel bij zonnen in de buitenzon als bij het zonnen onder een zonnebank doe je er goed aan de sessies rustig op te bouwen. Doordat zonnebanklampen net als de natuurlijke zon zowel UVA-licht (directe pigmentatie) en UVB-licht (indirecte pigmentatie en huidverdikking) geven, kan de zonnebank gebruikt worden om de huid voor te bereiden op een zonvakantie of het nieuwe buitenseizoen. Door de huid niet ineens, na maanden weinig zonlicht, lang bloot te stellen aan zonlicht, verminder je de kans op heftige reacties zoals verbranding of een zonneallergie. Het meest ideaal is het, wanneer de huid rustig kan wennen aan UV-licht. Met een zonnebank kan dat heel goed, omdat de sessietijd exact kan worden afgestemd op je eigen huidtype en je de sessies naargelang de bruining van je huid kunt opbouwen.

Is UV-licht van de zon hetzelfde als UV-licht van de zonnebank?

Eén van de grootste misverstanden wat betreft de zonnebank is dat het licht uit de lampen totaal anders is dan het zonlicht buiten. De moderne zonnebanklampen geven net als de natuurlijke zon een combinatie van UVA én UVB. Filters voorkomen dat er UVC uit de lampen komt, zoals buiten de ozonlaag voor de zon als filter fungeert. De sterkte van de zonnebanklampen is te vergelijken met de kracht van de middagzon in het Middellands Zeegebied. In tegenstelling tot de zon buiten, is het bij de zonnebank-lampen altijd duidelijk hoeveel zonlicht er op de huid terecht komt. Hierdoor kun je verantwoord genieten van de zon, zonder te verbranden.

Verbruikt een zonnebank veel stroom?

Een zonnebank verbruikt relatief weinig stroom. Een zonnebank met bijvoorbeeld 10 lampen van 100 Watt verbruikt tijdens een bruiningssessie van een half uur slechts 0,5 kWh. Ter vergelijking: een wasmachine heeft voor een wasbeurt op 90 graden gemiddeld 2 kWh aan energie nodig.

Vacation g83d3e36f8 1920

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info