Winkelmandje

hamam > een stoombad bij je thuis? Dit moet je weten.

In Noord-Afrika, Turkije en het Midden-Oosten worden stoombaden of hammams al eeuwenlang gebruikt als ontmoetingsplaatsen om te relaxen en te netwerken. De traditie komt voort uit de Grieks-Romeinse badrituelen. Het woord ‘hammam betekent ‘verspreider van warmte’.

Tegenwoordig is een eigen hammam bij je thuis ook perfect mogelijk. Zeker in deze tijden waarin we zowel privé als professioneel veel druk op onszelf leggen, hebben mensen nood aan ontspanning wanneer ze thuiskomen.

Om aan ieders voorkeuren mogelijkheden te voldoen, zijn er heel wat opties. Wij overlopen de belangrijkste:

Verschillende soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten stoombaden op de markt, van een stoomkolom voor wie weinig ruimte heeft in de badkamer, tot complete professionele stoomcabines die geschikt zijn voor grote ruimtes en publieke wellnesscentra.

Daarnaast heb je een stoomdouche: een combinatie van een stoombad en een douche in je eigen badkamer. Deze bestaan in verschillende formaten en vormen. Vaak wordt een stoomdouche geïnstalleerd in kleinere ruimtes omdat het dan de plaats van de douche kan innemen. Maar ook grote formaten zijn mogelijk.

Kies je voor een ‘traditioneel’ stoombad, dan heb je de mogelijkheid om het zelf samen te stellen.

Onmisbare onderdelen

Je kan een stoomcabine zo sterk uitbreiden als je wil, maar er zijn toch enkele onderdelen die onontbeerlijk zijn:

Stoomgenerator

De stoomgenerator bepaalt de prestaties van je stoombad. Het is daarom belangrijk om een generator te installeren die kwalitatief en krachtig genoeg is voor jouw stoombad. Hou bij je keuze rekening met de grootte van je stoomcabine, het aantal mensen dat er gebruik van zal maken en hoe actief ze gebruikt zal worden.

Bedieningspaneel

Bedieningspanelen voor een stoombad zijn vaak ook bruikbaar in de sauna. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kan je bij de bedieningspanelen van Tylö naast het regelen van de temperatuur en de verlichting altijd de duur instellen van je stoombadsessie. Je kan de sessies ook tot 24 uur op voorhand programmeren.

Voor wie net iets meer beleving wenst

Bij een hamam op maat bij Glow Wellness heb je de mogelijkheid om jouw stoombad net dat tikkeltje meer te geven:

Verlichting

Er kan een keuze gemaakt worden tussen een eenvoudig warm witte verlichting, ofwel ook gekleurde led verlichting. Hierdoor kan je op een eenvoudige manier verschillende sferen creëren in jouw hamam.

Kneipp slang

Is er een Kneipp slang aanwezig in de hamam, dan is dat een snelle manier om de zitbanken wat voor te warmen en nadien af te spoelen. De zachte kracht van het water kan eveneens variatie brengen tijdens de sessie.

Automatisch geur dosering

Eens plaats genomen in de hamam, en de stoom op volle kracht gaat, wordt op een vooraf ingesteld interval een essence in de cabine geïnjecteerd. Heeft u een verkoudheid, kan je opteren voor eucalyptus, eerder een moment van rust voor het slapen gaan kan zeker met de essence van lavendel. Ontdek hier onze essences die we standaard in gamma hebben.

Zoutverneveling

Het vernevelen van zout heeft een gunstig effect op zowel onze luchtwegen als onze huid.

Onderhoud

Een stoombad is gemakkelijk te onderhouden, maar moet zoals een douche of lavabo wel regelmatig gereinigd worden. Lees op deze pagina meer over het ontkalken van de technieken.

GLOW hamam

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info