Winkelmandje

Sauna > Hoe onderhoud ik mijn sauna?

Over het algemeen vraagt een sauna niet veel onderhoud. Afhankelijk van de intensiteit van gebruik kan een kleine tot grote reiniging noodzakelijk worden.

Een sauna reinigen: hoe doe je dat nu best?

In een Finse sauna of infraroodcabine kan je heerlijk tot rust komen. Over het algemeen vergt een persoonlijke sauna of infraroodcabine weinig onderhoud. Een goed onderhoud van sauna of infrarood is belangrijk voor de hygiëne alsook voor de levensduur van de cabine.

Maar hoe moet je een sauna eigenlijk reinigen? Welke producten kan je wel of beter niet gebruiken?

We geven je graag een aantal handige tips voor het reinigen van jouw sauna:

opgieten met vers water
de sauna emmer moet altijd vers water bevatten. Laat de sauna-emmer dus niet halfvol staan na een saunasessie, zo worden schimmels vermeden.

saunadeur op een kiertje
na de sessie is het goed om de deur wat open te laten staan om te laten afkoelen en te ventileren; zo voorkom je een muffe geur bij een volgende saunabeurt

bescherm de zitbanken
gebruik steeds een handdoek ter bescherming van de zitbanken. Deze neemt transpiratievocht op en zal de saunabanken beschermen tegen afzetten van waterkringen. Trouwens, een basisregel dat in elk saunaregelement terugkomt. Lees hier meer over het behandelen van het hout in de sauna.

desinfecteer regelmatig de banken
voor regelmatig onderhoud van de banken volstaat het om met een licht vochtig doekje de banken schoon te maken. Regelmatig een desinfecterend product (zonder bleekmiddel) toevoegen geeft een net iets grondigere schoonmaakbeurt aan de banken en houten accessoires.

saunawanden en -plafond
Je kan het hout van de saunawanden schoonmaken met water gemengd met een beetje lichte zeep. Gebruik vooral geen schuur- en/of bleekmiddelen, dit is niet goed voor het hout! Let op: de binnenwanden en het interieur van de saunacabine mogen niet worden gelakt of geïmpregneerd.

hou de vloer netjes
een houten saunavloer kan net zoals de banken worden aangepakt. Is het géén houten vloer dan kan je de vloer zeker eens schrobben met een lichtvochtige dweil.

saunastenen vervangen
Voor een goeie werking van de kachel raden we aan om de saunastenen om de twee jaar te vervangen om de ventilatie tussen de stenen optimaal te houden. Daarnaast nemen de stenen in de loop der tijd minder warmte op, hierdoor bestaat de kans dat het water niet meer goed verdampt maar langs de stenen naar het warmte element druipt en grotere schade veroorzaakt.

saunakachel
beschikt jouw sauna over een combi-kachel, waarbij een stoomgenerator aanwezig is, dan raden we jou zeker aan om deze geregeld te ontkalken.

opschuren van hout
moeilijk verwijderbare vlekken op de saunabanken, de losse saunavloer en de houten accessoires zoals de ruggensteun kunnen licht opgeschuurd worden door middel van fijn schuurpapier. Reinig de sauna na het schuren met een vochtige doek om al het schaafsel te verwijderen.

preventief onderhoud van de infraroodcabine of sauna
controleer de sauna regelmatig op eventuele schade. Mocht je schade signaleren, herstel dit dan direct of contacteer ons ons en wij plannen een interventie. Denk bijvoorbeeld aan loszittende schroeven of kalk- en/of watervlekken. Draai de schroeven van de deurkrukken regelmatig aan en smeer ook het deurbeslag. U kunt ook de deursluiters regelmatig oliën en wanneer nodig opnieuw instellen. Heeft u een Finse sauna? Vervang dan ook regelmatig de saunastenen . Afhankelijk van intensiteit van saunagebruik, is dit gemiddeld om het jaar.

Screen-Shot-2019-01-22-at-16.08.42

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info