Winkelmandje

Sauna > Wat je moet weten over saunastenen

Zonder saunastenen wordt jouw sauna niet optimaal verwarmd. De werking van Finse saunstenen wordt vaak onderschat. De warmte die de saunakachel afgeeft, wordt namelijk vastgehouden in de stenen.

Vele soorten saunastenen.

Kwaliteitsvolle saunastenen geven géén geur af bij opwarmen en zijn in de mogelijkheid de warmte heel goed vast te houden en op te slaan op een ideaal saunaklimaat te garanderen. Er zijn verschillende steensoorten. Kleine stenen van 5-10 cm zijn goed voor elektrische saunakachels, en de stenen van 10-15 cm zijn goed voor houtgestookte saunakachels. Lees hier meer over soorten saunakachels.

Vorm en kleur voor elk interieur.

De stenen liggen bovenop de kachel en zijn zichtbaar. Je kan de kleur en vorm aanpassen aan het interieur. Zo kan je kiezen voor ruwe, afgeronde en bijna bolvormige stenen. De stenen zijn te verkrijgen in zwart, grijs en wit. Belangrijk dat er tussen de stenen lucht kan passeren. De grote stenen leg je best onderaan, platte stenen beter wat rechtop plaatsen.

Vervangen van de saunastenen

Beschadigde weerstand saunakachel

Wanneer je de sauna stenen moet vervangen hangt echt af van het gebruik. Als de sauna 1-2 keer per week wordt gebruikt, is het goed om ze één keer per jaar te vervangen. Het inspecteren en vervangen van kachelstenen maakt deel uit van een 'seizoensonderhoud van de kachel'. Het herhaaldelijk verhitten van stenen, en vooral het kokende water, zorgt ervoor dat de steen broos wordt en uit elkaar valt. Als de kachelstenen niet vervangen worden, vergroot de kans op schade aan de weerstanden. (zie foto)
Tip: neem twee stenen en sla ze even tegen elkaar, als ze barsten moeten ze zeker worden vervangen.

Water opgieten, ja of neen?

Jazeker. Zorg ervoor dat de stenen warm zijn voordat u er water op giet. Ook hier is het belang van goeie saunastenen groot. Hoe beter de stenen de warmte opnemen, hoe beter de verdamping bij opgieten van water waardoor een vochtiger luchtklimaat ontstaat. Hierdoor zal je ook voorkomen dat het water onder de saunakachel doorkomt of in sommige gevallen niet op de technieken van de saunakachel terecht komt.

Tulikivi Naava 9

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info