Winkelmandje

Sauna > Hoe werkt een sauna?

Het gebruik van de sauna... het is reeds een eeuwenoud ritueel. Maar hoe werkt een sauna nu juist en wat zijn de noodzakelijke elementen om een juist saunaklimaat te bekomen? Vanzelfsprekend begon alles met een houtgestookte sauna. En dat mag je ook letterlijk nemen, een vuurtje werd aangemaakt onder stenen en zo genoot men van de eerste sauna's... Lees hier na welke type saunakachels je kan kiezen voor jouw sauna.

Elektrisch of houtgestookt?

De basis van een goed sauna klimaat begint met de warmte-opwekkende bron, de saunakachel of sauna oven. Deze kan ofwel met hout worden gestookt ofwel gaat men door middel van een bediening de elektrische kachel gaan aan/uit zetten en de warmte bepalen. Beide systemen worden vandaag de dag zeker toegepast. De keuze is geheel persoonlijk. Zijn de nodige voorzieningen aanwezig? Gaat je voorkeur naar het geknetter van het vuur of liever met één druk op de knop de sauna gaan opwarmen tot de gewenste warmte is bereikt.

Verspreiden van de warmte.

De warmte opgewekt door de kachel of oven verspreidt zich geleidelijk aan doorheen de saunacabine. De heetste lucht stijgt naar boven. Daarom is het ook steeds het warmst op de bovenste saunabanken van een sauna. Hoe lager je bij de grond blijft, hoe lager de omgevingstemperatuur in de cabine. De verwarmde lucht op een juiste manier doen circuleren is wellicht het belangrijkste element waarmee rekening te houden bij de opbouw van een sauna om een optimaal saunaklimaat te verkrijgen.

Op temperatuur blijven.

De saunakachel zal net zolang hitte opwekken totdat één of meerdere sensoren, aan de stuurkast doorgeven dat de gewenste temperatuur bereikt is. Dan zal de oven zich aanpassen door lager te schakelen en zo minder of zelfs geen warmte meer te produceren. Zakt de temperatuur onder de gewenste waarde die jij hebt ingegeven via het bedieningspaneel, dan slaat de oven terug aan. Zo wordt er ten allen tijde de gewenste omgevingstemperatuur in de cabine gecreëerd.

Het interieur van jouw sauna.

Het materiaal... De binnenwanden van onze sauna's bestaan uit hout. De opgewekte warmte wordt opgenomen door deze houten zijwanden. En vervolgens ook weer geleidelijk aan afgegeven door de wanden. Dit is de reden dat een sauna interieur best hoofdzakelijk uit hout bestaat. Hout zorgt voor een aangenaam saunaklimaat. Wanneer een sauna hebt met enkel glazen wanden, is er simpelweg te weinig hout aanwezig om een ’n fijn gevoel te creëren in de cabine. In dit artikel kom je meer te weten over diverse houtsoorten en het behandelen van het hout. Altijd welkom in onze toonzaal om stalen te zien, voelen en ruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info