Winkelmandje

Sauna > Hoe vaak mag ik in de sauna?

GLOW opgietsessie

In principe mag je dagelijks in de sauna! Hier staat geen limiet op. Je mag zelfs meerdere saunasessies per dag doen, moest je hier de tijd voor vinden. Een vereiste is wel dat je voldoende drinkt. Doe je dit niet, dan kan je lichaam gedehydrateerd worden. De meeste mensen gaan echter niet dagelijks in de sauna. Een wekelijks saunaritueel zien we wel vaker terugkomen. Dit is ook realistischer qua timing.

Wil je maximaal profiteren van de gezondheidseffecten van een sauna? Dan is de regel heel simpel. Probeer er zoveel mogelijk gebruik van te maken. Hoe meer saunagebruik een vast onderdeel wordt van jouw leven, hoe meer je de positieve voordelen ervan zal ondervinden.

Dit wil echter niet zeggen dat elke saunasessie identiek hetzelfde hoeft te verlopen. Op sommige dagen voel je je sterk, krachtig en goed uitgerust. Dan zeg je met plezier “ja” tegen een saunasessie van 15 minuten in 90 graden. Maar op andere dagen ben je eerder uitgeblust en heb je weinig energie. En nog meer “afzien” zegt je niets. Weet dat je ook op zo’n dagen perfect in de sauna, maar kies dan voor een rustiger saunaritueel. Bijvoorbeeld met een lagere temperatuur en kortere duurtijd. Beschik je over de geschikte saunakachel, kan je ook kiezen voor een vochtige sauna te nemen. Dan combineer je de lagere temperatuur met een hogere luchtvochtigheid. Je krijgt dan als het ware een semi-stoombad effect. De vochtige lucht heeft een verzachtend effect bij kriebelhoest of een verkoudheid.

Ben je langere tijd niet in de sauna geweest? Vergeet dan niet dat saunagebruik iets is dat je moet “trainen”. Net zoals je na lange tijd niet te lopen ook niet meteen een marathon gaat lopen, zo ga je bij je eerste saunasessie na lange tijd ook niet meteen 15 minuten doorbrengen in een cabine van 100 graden. Bouw rustig terug op en luister altijd naar je lichaam. Voor je het goed en wel beseft, zal je weer hogere temperaturen en langere duurtijden kunnen verdragen.

Lees hier gerust verder over de werking van een sauna.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info