Winkelmandje

spa > jacuzzi onderhouden

Natuurlijk valt er enorm veel te vertellen over het onderhoud van een jacuzzi als je in detail wilt gaan. In dit korte artikel lichten wij echter dé belangrijkste aspecten toe van een correct en veilig jacuzzi onderhoud. Zo’n goed uitgevoerd onderhoud is belangrijk omwille van 2 redenen.

Waarom je jacuzzi onderhouden?

Allereerst voor je eigen veiligheid en die van je gezinsleden en vrienden die regelmatig in jouw jacuzzi gaan. Het is namelijk zo dat wanneer je spa water onvoldoende gedesinfecteerd is, bacteriën zich ongeremd kunnen vermenigvuldigen en voor vervelende infecties, uitslag of jeuk kunnen zorgen.

Een tweede reden is dat je door goed onderhoud de levensduur van je spa verlengt. Door regelmatig de cover te behandelen bijvoorbeeld, kan je ervoor zorgen dat deze langer meegaat. Hetzelfde geldt voor de filters. Maak je wekelijks even tijd om deze met fris, helder water af te spoelen en onzuiverheden te verwijderen? Dan gaan ze ongetwijfeld langer en beter filteren dan wanneer je dit bijvoorbeeld slechts 1x per maand doet.

Hoe je jacuzzi best onderhouden?

Maar wat is nu een noodzakelijk jacuzzi onderhoud? Wat zijn dé zaken die je echt wel moet doen, ook al heb je amper tijd?

Het eerste ding is iets vrij simpel: de waardes van je water checken. Dit doe je door een teststripje even in het spa water te dippen. Je haalt het eruit en leest het meteen af door het langs het kokertje van de test strips te houden. Je ziet wellicht heel wat waardes, maar er zijn er twee die doorslaggevend zijn.

De eerste waarde die je best altijd checkt, is de PH. Een ideale PH waarde is 7.2. Is jouw gemeten waarde een stuk hoger? Dan moet je PH van je water verlagen. Dit doe je door PH Minus toe te voegen. Om de precieze hoeveelheid te berekenen die je moet toevoegen, volg je de formule die op verpakking vermeld staat. Maar, je PH waarde kan ook te laag zijn. In dat geval voeg je PH Plus toe. Ook hier bereken je de benodigde hoeveelheid op basis van de formule op de verpakking. Is je PH waarde rond de 7? Dan doe je helemaal niets!

De tweede is de chloorwaarde. Een optimale chloor waarde is geen nice-to-have, maar een must! De ideale chloorwaarde is 3PPM. Is je waarde te laag? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door een maatbekertje chloorgranulaat toe te voegen. Meer info over de hoeveelheid chloor vind je in dit artikel.

Naast het checken en eventueel corrigeren van je chloor en PH waarde, is het essentieel om zeker tweewekelijks je filters te reinigen. Hiervoor kan je een filter reinigingsspray gebruiken. Je haalt de filters uit je spa, je vernevelt het product op de filters en je wacht enkele minuten. Zo kan het product inwerken op het vuil op je filters. Nadien spoel je de filter overvloedig met helder water. Doe je dit onvoldoende, dat kan het resterend filter reinigingsproduct dat nog op je filters zit, zorgen voor ongewenste schuimvorming. Meer informatie over wat je best doet bij schuim in je jacuzzi, kan je hier lezen.

Een laatste must-do die niet mag ontbreken in het lijstje, is het reinigen van de afdekkap of cover van je jacuzzi. Dit doe je best met een speciaal reinigingsproduct voor jacuzzi covers. In zo’n product zitten ingrediënten die een beschermlaagje op de hoes leggen. Zo blijft je cover er langer als nieuw uitzien. Eerst verwijder je eventuele vuilresten van de cover met een vochtige doek, vervolgens maak je een sopje van lauw water en een geutje van het cover reinigingsproduct. Met dit sopje poets je de cover met een zachte doek.

Ontdek hier al onze onderhoudsproducten voor je jacuzzi.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info