spa > hoe werkt een jacuzzi?
Kijk je vanop een afstand naar een jacuzzi, dan zie je als het ware een “blok”. Een kunststof buitenomkasting. Een acryl kuip met bedieningspaneel op de kuiprand. Een afdekcover. In de kuip zie je massage jets, kussentjes, verlichting, enz.
Maar daar stopt het niet! In dit artikel geven we je een korte blik achter de schermen van een jacuzzi. Of, moeten we zeggen, binnen de buitenbekledingspanelen van een jacuzzi…
Het verwarmingselement
Waarom zeggen de meeste mensen “aaaaahhh” wanneer ze hun lichaam onderdompelen in het water van een jacuzzi? Wel, omdat dat water zo heerlijk warm is! En, het is net hiervoor dat dit, op het eerste zicht onzichtbare, maar onmisbare, onderdeel van een jacuzzi zorgt. Elke jacuzzi van HOTSPRING is uitgerust met een roestvrij stalen verwarmingselement. Het jacuzziwater circuleert in de modellen uit de Highlife collectie continu door dit verwarmingselement. Zo is je jacuzziwater 24/7 op temperatuur en klaar om jou die zalige deugddoende warmte te geven waar je lichaam naar snakt na een lange werkdag.
De massagepomp(en)
De massagepomp (of pompen bij grotere modellen) vormt het kloppend hart van een jacuzzi. Zit je in de jacuzzi en druk je op de knop om de massage te starten, dan is het de pomp die geactiveerd wordt. De massagepomp van een jacuzzi doet wat het woord zegt: ze pompt het water door de leidingen zodat dit uit de jets komt en zorgt voor hydromassage.
De circulatiepomp in de jacuzzi
Naast de massage pompen, hebben heel wat jacuzzi’s ook een kleiner pompje, namelijk een circulatiepomp. Ook deze pomp doet wat het woord zegt: het zorgt ervoor dat het water continu circuleert. Ook op momenten dat de jacuzzi niet gebruikt wordt en de massage- of jetpompen dus uitstaan. Waarom is zo’n circulatiepompje zo handig? Doordat het water continu circuleert, heb je
1) geen stilstaand water en dus ook geen risico op extreme bacterievorming en
2) wordt het water continu verwarmd en gefilterd.
Bij jacuzzi’s zonder circulatiepomp, moeten de jetpompen elke 6-8 aanspringen om het water te laten circuleren en zo op te warmen en te filteren. Hoe je water te onderhouden behandelen we in dit artikel.
De ozonator in de jacuzzi
Een ozonator is een optioneel accessoire bij heel wat jacuzzi’s. Het is een toestelletje dat ozonbelletjes produceert. Deze belletjes komen terecht in het jacuzziwater en neutraliseren zo verontreiniging of vuilpartikels. Op die manier is een ozonator ook een soort van extra ingebouwde veiligheid. Vergeet je eens een keertje tijdig chloor toe te voegen, dan zorgt een ozonator voor een extra buffer.
Het technisch compartiment
This is where the magic happens.
In het technisch compartiment bevindt zich de besturing van de jacuzzi. Hoe komt het dat wanneer jij op een knopje drukt de verlichting in je spa aangaat? Dit signaal wordt doorgegeven door de stuurkant in het technisch compartiment.
De leidingen
Tussen de buitenpanelen en de kuip bevinden zich de leidingen van de jacuzzi. Ze brengen het, door het jetpompen voortgestuwde water, tot bij de jetopeningen waar de massage tot zijn recht komt.
Het filtercompartiment
Elke HOTSPRING heeft een filtercompartiment. Hierin bevinden zich 1 tot 5 filters. Dit kunnen papieren filters zijn of kunststof exemplaren. Bij de jacuzzi’s uit de Highlife collectie van HOTSPRING is 100% filtratie gegarandeerd. Dit betekent dat al het water dat door jetopeningen in de spa terecht komt, ALTIJD 100% doorheen het filtercompartiment gepasseerd is.
De sokkel en onderkant van een jacuzzi
De jacuzzi’s van HOTSPRING staan op een sokkel. Zo raken de buitenpanelen niet de grond en krijgt de spa, wanneer bekeken vanop afstand, een zwevende look. De jacuzzi’s uit de Highlife collectie van HOTSPRNG hebben een onderkant uit kunststof die zo ontworpen is dat het contactoppervlak met de (koude) bodem minimaal is. Wat op zich opnieuw een gunstig effect heeft op het verbruik van jouw spa.
Tip: check bij aankoop van een spa ook steeds de onderkant van de jacuzzi.
Het isolatiemateriaal
Last but not least, vind je tussen de buitenpanelen en de kuip (best) isolatiemateriaal terug. Welk materiaal precies en hoeveel? Dat verschilt van merk tot merk en zelfs van spa model tot spa model. Wel gaat de volgende redenering op: hoe meer isolatiemateriaal aanwezig is en hoe hoger de dichtheid van het materiaal (m.a.w. het isolerend vermogen van het materiaal), hoe beter je spa geïsoleerd is en hoe lager je energieverbruik (en bijgevolg energiefactuur) is.
Meer informatie over hoe je jouw spa best kan onderhouden, lees je hier.